ПРЕЗЕНТАЦІЯ КНИГИ НАТАЛКИ ГОМЕЛЬ "СПОВІДЬ ЛІСОВОЇ МАВКИ"





Голос вітру, птахи, голос ниви,
Голос річки – це моя душа.
Н. Гомель






У залі районної бібліотеки відбулась презентація збірки поезій жительки села Ялтушків Барського району Наталі Гомель – філолога за освітою, цьогорічної випускниці Вінницького педуніверситету і. . Коцюбинського [Гомель Н।Сповідь лісової Мавки: лірика.– Вінниця: ФОП Данилюк В.Г., 2010.– 108 с.: портр., іл.].
Знайомство аудиторії з молодою авторкою розпочалося з біографічної розповіді Наталі: народилась у Вендичанах Могилів-Подільського району в сім’ї лісника, тож скільки себе пам’ятає – завжди була залюблена у природ.У хатинці біля лісу в селі Слобода Гулівська Барського району, де жила її родина, у віці 9 років написала свої перші поезії. „Сповідь лісової Мавки” – дебютна збірка віршів Наталки Гомель, яка побачила світ за сприяння голови Конгресу української інтелігенції Вінниччини, очільника обласного літературно-мистецького об’єднання ім. В. Стуса Василя Кобця. У своїй передмові „Сповідь чесна і талановита” до презентованої книги майстер поетичного слова дає таку оцінку творчості Наталі Гомель: „поетеса справжня, органічна, з високою національною свідомістю” і висловлює побажання, щоб „при високих зорях і чистих джерелах” жила на радість людям її поезія. Велике зацікавлення викликала збірка „Сповідь лісової Мавки” у наших жителів районну, так в одному з вересневих номерів періодичного видання «Барчани» була надрукована схвална рецензія викладача Барського гуманітарно-педагогічного коледжу Ганни Войналович „Ліричні чари лісової Мавки” .


На творчу зустріч з молодою авторкою збірки завітали члени клубу „Подільські оденьки”, студенти літературної студії Барського ГПК „Інверсія серця”, учні класу поглибленого вивчення української літератури НВК „ЗОШ І-ІІІ ст। № 2 - гімназія” разом з директором цього найкращого в місті загальноосвітнього навчального закладу Сергієм Федиком. Його мати Ніна Іванівна, „тендітних душ і мови берегиня”, була Наталчиною улюбленою вчителькою, яка виплекала у юній душі любов до української літератури і саме її світлий образ було покладено в основу проникливої до болю поезії „Княгиня”.


Глибоку душевну насолоду одержали присутні від прослуховування віршів у виконанні автора на теми кохання, краси природи рідного краю, звеличення працелюбності простих сільських жителів та родинної злагоди: „Острів”, „Мала, не плач”, „Шафа з чудесами”, „Знак питання”, „Червоні коралі”, „Тихий мешканець”, „Мелодія акордеону”, „Сон” та багато інших. Для Наталі Гомель рідне село – „немов магніт цілющої ікони”, вона дуже любить життя, цінує кожну його мить. Візьмімо, наприклад, її поезію „Формула щастя”:



Хто сонце бачив – той уже щасливий,
Хто зорі рахував і буйність моря пив,
Хто річки голос чув дзвінкий і галасливий,
І хто в житті хоч раз по-справжньому любив.
Авторка, ставши поетичним відкриттям року, поділилася творчими планами на майбутн. Учасники презентації мали унікальну нагоду почути майстерне плетиво слів для двох наступних збірок, що вже готуються до друку – одна з них для дітей «Шахи з чудесами», яка окрім поезій представлятиме дві прозові казочки з кольоровими ілюстраціями.
Наталя Гомель зайняла гідне місце на літературному п’єдесталі поруч з молодими поетами Олександром Стусенком, Василем Пастушиною, Анастасією Дан, які є гордістю нашого краю – їх творчий доробок отримав високе визнання громадського бомонду Вінниччини.

Немає коментарів:

Дописати коментар